sobota 21. července 2012

Please the Trees - čeští Black Keys

 Jednou jsem se takhle koukala na Medúzu a tam pouštěli jejich vydeoklip. Docela mě to zaujalo, takový trochu blues-garrage-rock, fousáči - prostě něco jako zasněnější Black Keys. Říkala jsem si, že asi budou někde z Ohia, Alabamy nebo tak. Fakt dobrá muzika. Pak jsem po delší době zjistila, že hrajou i na United Islands, ale bohužel pozdě. Úplně jsem se vyděsila, že jsme propásli tak dobrou kapelu. Nechápala jsem jak je mohli tak rychle ulovit, někoho z Ameriky, vycházející hvězdu ...???


Ale po delším zkumání mi jedna informace úplně vyrazila dech a všechno se hned vyjasnilo.... 
ONI JSOU Z ČESKA !!!!!!! Byla jsem z toho nadšená, protože se tu konečně objevila kapela stoprocentně světového zvuku i image. Vůbec jsem nepoznala, že jsou z Čech a ještě z Tábora :D. Neuvěřitelný! Zdá se, že naše hudební scéna začíná zlepšovat. Jupííí. Blýská se na lepší časy!

Skupina má za sebou už dvě alba a na přelomu září a října vyjde třetí s názvem Forrest Affair. nahrávali ho během kalifornského turné s producentem Jonathanem Burnsidem, který spolupracoval třeba i s Nirvanou nebo Faith No More! Hráli dokonce na světovém veletrhu kapel South By Soutwest v texaském Austinu!
 
Pokud je chcete vidět live. Tak nejdřív jsou 28. července hrají v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti, pak jsou 10. srpna na Grape Festu v Piešťanech, 11. na Open Air Festivalu v Panenském Týnci. Jo a 26. září hrají konečně v Praze, ale jen leader Vácav Havelka sólo. (Ten dříve vystupoval pod pseudonymem Selfbrush a na radiu Wave moderuje pořad Natural Bridge.)
Každopádně já na ně asi taky někdu zajdu, ale nejdřív je musím víc naposlouchat :).
 



 
 
 BIO SKUPINY:
 Původně jen bezejmenný projekt propojení dvou hudebních světů se zrodil během roku 2006 setkáním jedné z kmenových skupin pověstné táborské rockové scény, kytarových snivců a léčitelů Some Other Place a originálního písničkáře Václava Havelky, vystupujícího již od roku 1999 pod nickem selFbrush. Ambientním noisovým hudebním plochám Some Other Place chyběl vokalista a Havelka naopak již dlouho hledal kapelu, která by dokázala zahrát s patřičnou intenzitou a napětím písně, jež nastřádal do šuplíku mimo tvorbu selFbrush. Po několika společných zkouškách však vzniklo z jamování něco víc, než obě strany očekávaly. Skupina se pojmenovává Please The Trees a začíná pomalu a opatrně vystupovat na veřejnosti. Během několika měsíců si tak vybudovává zaslouženou pověst jedné z největších nadějí české indie-rockové scény.
K dnešku už Please The Trees mají za sebou úspěšná vystoupení na festivalech Eurosonic (Groningen, Holandsko), Colours of Ostrava či Music In The Park a desítkách dalších. Koncertovali například i v rámci Febio festu, Famu festu, velice důstojně si „odkroutili“ turné jako předskokani Tata Bojs. Klíčové bylo také vystoupení před hvězdami americké alternativní scény, skupinou Woven Hand, pokračovateli alt-country hrdinů 16 Horsepower na jejich prvním pražském vystoupení v Paláci Akropolis. Právě zde se mohla česká hudební veřejnost nově seznámit s ukázkami z debutového alba Lion Prayer. Koncert proběhl zároveň jako křest singlu Wrong Along/Red Sky, jenž vyšel pouze v limitované edici padesáti číslovaných kusů s originálními, ručně vyrobenými obaly talentované malířky Laďi Gažiové.
Debutové album skupiny Please The Trees s názvem Lion Prayer pak vyšlo v prosinci roku 2007 na vlastní Havelkově značce Absent Hour Records. Albu se ihned dostává nadšeného přijetí kritiky i posluchačů a vrcholem byl pak jeho koncertní křest ve vyprodaném pražském Paláci Akropolis. První náklad alba byl vyprodán dva měsíce po vydání.
Druhé, letos právě novinkové album Inlakesh je pro Please The Trees po personálních obměnách vyústěním nově nabyté sevřenosti. Po předchozí obměně za bicími (již dva roky David Koukal) a zrušení stálého postu klávesisty (odešel Dan Černý) pak v průběhu nahrávání kapelu jakožto jediný oficiálně školený muzikant obohatil baskytarista Miroslav Syrný (vystřídal Karla Sychru). Pevné jádro Please The Trees, tedy duo zpěvák-frontman, kytarista a textař Václav Havelka a kytarista Zdeněk’Zok’Kadlec zůstává samozřejmě neměnné. V roce 2010 za Davida Koukala nastupuje za bicí Jan’Sváča’Svačina.
Please The Trees na Inlakesh také ukazují, že už jsou dávno něčím jiným než na samém začátku účelovým spojením táborských postrockerů Some Other Place a Havelkova sólového one-man projektu selFbrush. Album Inlakesh zachycuje skupinu jako celistvou jednotku se zřejmým poselstvím a inspiračním zdrojem přetaveným do osobité formy. Zvonivě vzdušné kytary přemosťují vášeň pro ležérní alternativní rock mající kořeny na divokém západě a pro melancholické folkové písničkářství. Ani ne půl roku po vydání skupina začíná pracovat na novém materiálu pro další album.



Zpěvák Václav Havelka









Asi nejlepší Ear Heart





It's Not me

8 komentářů:

  1. To jméno si pamatuju taky z Rádia Wave, je to z doby, kdy jsem začala poslouchat hudbu, tak je mi to sympatické :) Taky Lakeside X v té době dávali a přišlo (i stále přijde) mi to dobré :) Ale nikdy jsem je aktivně neposlouchala mno..

    OdpovědětVymazat