čtvrtek 13. září 2012

Pár dobrých songů od Stereophonics

-->
Tuhle asi nejznámější kapelu z Walesu často poslouchám na Expresu. Je to sice popík, ale celkem kvalitní. Vždycky se mi líbil jejich hit Dakota, ale nikdy jsem si od nich nic nestáhla. Až teď nedávno jsem slyšela ještě Maybe Tommorow a řekla jsem si, že zkusím alespoň jejich bestofku. Většinou jsou na mě opravdu moc popový a klasický, ale pár písniček,  viz níže, stojí určitě za to.
Ještě předtím si ale o nich shrňme pár základních informací.
Stereophonics se dali dohromady v roce 1992, takže už hrají úctyhodných 19 let. Za tu dobu se z nich stala celkem úspěšná kapela se stálým místem na britské popové scéně. I když začátky neměli jednoduché, nahrávací společnosti je odmítaly až v roce 1996 si jich na koncertě zaujlai manažera jiné kapely, která tam také hrála, a tak s ním uzavřeli spojenectví. A v květnu jako první kapela vůbec podepsali smlouvu s nově vzniklým nahrávacím labelem V2, které založil známý dobrodruh Richard Branson. Také v té době odebrali ze svého názvu předponu The a zůstali jen Stereophonics. Ten název pochází ze jména firmy na výrobu nahrávacích zařízení bubeníkova otce. Nutno podotknout, že bubeník Stuart Cable byl v roce 2003 vyhozen z kapely, protože se jí dostatečně nevěnoval, nedorazil na některé koncerty a zkoužky.
Píseň Mr. Writer, ze třetího alba, vypovídá o kritikovi, který nespravedlivě potopil jejich jedno album. Skupina vydala už sedm alb a poslední se chystá na tento rok. Zpěvák Kelly Jones ještě v roce 2007 vydal solo album s písněmi pojmenovanými jen podle ženských jmen.Stereophonics také hráli k doprovodnému koncertu u zahájení Olympijských her v Londýně jako zástupci Walesu.









Asi nejznámější song Dakota. Suprově jede a proto se skvěle hodí do auta.






Maybe Tommorow je moc krásná do maličkosti dotažená a kompatní píseň. Hezké jsou i akustické verze.







Superman je konečně jeden z jejich mála opravdu řízných songů. Kelly Jones tam má takový vyšší sex hlas. Připomíná mi Feel Just Like It Should od Jamiroquai.





Have A Nice Day je klasika, určitě jste už někde slyšeli. Kelly Jones je tady ještě mladý a vypadá docela pekelně, ta mezera mezi zubama :D. Ale teď už uzrál a je z něho docela hezký chlap.




 You Are My Star je povedný rytmický  song s  výborným textem v refrénu. You're my Sunday, make my Monday come alive Just like Tuesday, you're a new day, wakes me up Wednesday's raining, Thursday's yearning Friday nights Then it all ends at the weekend, you're my star. ...

 

Žádné komentáře:

Okomentovat