pondělí 5. listopadu 2012

Rough Trade – nejlepší records shop na světě !

Dneska mě jedna kamarádka, znalá Londýna, zavedla do čtvrti Spitfield kolem Brick Lane. Byla jsem nadšená ze skvělých trhů, vintage shopů, hipsterů a všeho kolem, ale zlatým hřebem naší procházky byla návštěva Rough Trade shopu. Je to obrovský obchod s hudebninami a všeho, co se hudby týká. Vinyly, nejnovější cédéčka, potřeby pro muzikanty, knihy o hudbě, poslouchárny, podium pro příležitostné koncerty, malá kavárna atd. No prostě ráj na zemi. Skoro každý den se tu koná nějaká akce a tuhle sobotu tu měli hrát Friendly Fires jejich dýdžejský set Late Night Tales – tak se taky jmenuje nové album, které neobsahuje jejich vlastní písně, ale songy, které oni mají rádi. Když jsme vešli dovnitř Markéta říká: “A jsou tady, super” …. “vidělas ho?” . Já se otáčím kolem a nic. “Támhle sedí” dodá Maki a ukazuje směrem k místu, kde je kaváreský kout. Sám zpěvák Ed MacFarlane tu sedí u stolu a s někým se baví! Neuvěřitelné, mohla bych k němu jít a taky si s ním popovídat, ale na to tak moc Friendly Fires nemiluju a taky na to nemám odvahu. Markéta dodává : “Tady se pořád něco děje, třeba nedávno tady hráli Black Keys”.
Po počátečním omámením pronikáme dál do obchodu a já se nemůžu čím dál víc nabažit. Úžasně oblečení hipsteři se probírají tunami desek té nejlepší současné alternativní hudby, poslouchají vybrané desky ze sluchátek a podupávají si přitom do rytmu, kluci u pokladny kupují snad dvacet cédéček do zásoby na poslouchání (no tak to má být!) všude po stěnách jsou malé plakátky na nejbližší koncerty. Lidé listují v zajímavých knihách nejen o hudbě, ale i o pop-kultuře, street artu, artu atd… Chodím po celém obchodě a fotím, co můžu. Pak, po asi dvacetiminutách se začne něco ozývat z konce obchodu. Ano Friendly Fires, teda zatím jen Ed začal pouštět svou hudbu. Ještě si doprohlídnu nějaké knížky a pak se odeberu k malému podiu. Ed tu stojí za mixážním pultem ve svých pérkách a kožené zimní bundě a prostě pouští hudbu z cédéček. Přitom ještě něco popíjí a chvílemi se baví s různými lidmi, asi majiteli a zaměstnanci obchodu.
Později přijdou ještě další členové Friendly Fires. Je tu pár lidí kteří sedí na stoličkách a poslouchají, ale spíš to vypadá, jako by se tu nic zvláštního nedělo. Lidi procházejí kolem podia a, kouknou co se tady děje a bez povšimnutí pokračují dál. Je to až taková rodinná atmosféra, kluci z Friendly Fires mi najednou připadají jako úplně normální lidi, co nějak tráví ospalou neděli v Londýně. Zvláštní pocit. Po hodině prohlížení všeho možného a dotoho poslouchání jejich hudby se rozhodnu odejít. Dokázala bych tu strávit asi celý den, ale nemám na to energii. Každopádně už teď je jasné, že se sem ještě několikrát vrátím! :)

První Rough Trade shop byl založen už v roce 1976 v Portobello Road v Notting Hill. Souvisel s Rough Trade Records, což byla nahrávací společnost u níž byli zapsání třeba The Smiths nebo Libertines. Tam sídlí taky dodnes, jen je teď za rohem v Talbot Road. Se stoupajícím úspěchem totevřeli pobočky i v San Francisku. Poslední obchod byl otevřen právě tento největší V Brick Lane ve východním Londýně, v roce 2007. Rough trade se zaměřuje hodně na post-punk, indie-pop a elektroniku. Vydávají i svoje vlastní kompilace sestavené z nejlepších skladeb. Pravidelně se tu konají různé akce a koncerty zadarmo.


Ty s tima ptákama nikdy nepřestanou ... :D obal alba











různé inzeráty lidí kteří shání studio nebo třeba basáka







tenhle jsem si sthrla a pak pověsila v pokoji, protože tam jdu!


originální drahé printy fotek aneb Damon s kočičkou



Rozpis akcí na November




















Nick Cabe se teda rozmáchl  :D



MOJE VIDEO:

1 komentář:

  1. tam by se mi teda velmi líbilo!!! yaay! choď tam častěji a piš častěji!:))

    OdpovědětVymazat