neděle 16. prosince 2012

BLACK KEYS A MACCABEES V LONDÝNĚ – REPORT


Když jsem vybírala na který z mnoha londýnských koncertů koupit lístky, volba byla celkem jasná. Například teď před Vánoci je to tu opravdu nabité, v jednom týdnu tu například hrají Band of Skulls, The XX, Plan B ... všechno tohle by mě lákalo, ale prostě spojení dvou tak výborných kapel jako Black Keys a Maccabees a ještě k tomu v Londýnské O2 aréně! To se jsem prostě nemohla propásnout.



Bohužel lístky už byly vyprodané, takže jsem je musela koupit mnohem dráž přes Viagogo, ale za u cenu to stálo!
Na koncert jsme se vydaly společně se ségrou (ta ještě společně s mým tátou mě právě přijela v tomto období navštívit do Londýna).

Londýnská O2 aréna je ta obrovská bílá placka vypadající trochu jak mimozemská spaceship, která přistála na břehu Temže. Konají se tam ty největší hudební, sportovní a  jiné akce. Nedávno k ní taky postavili lanovku (Emirates Cable Car), jež vede z druhého břehu přes řeku. Tak mě napadlo, že by bylo hodně cool dojet na koncert lanovkou! :D Pro Joss to možná nebyl nejpříjemnější zážitek na světě :D ale daly jsme to!. Už když jsem se blížili k O2 bylo vidět, že tahle hala nemá jen jedno využití. Venku se lidi točili na velkém řetízkáči, vedle bylo 3D kino, uvnitř kolem dokola desítky restaurací,  bary, diskotéky, výstava o britské hudbě a mnoho dalších možností jak strávit čas. To není jako naše O2 aréna, tady to prostě žije, ikdyž zrovna žádný koncert není. Dokonce je teď nějaká akce, že můžete připoutaní vylézt na střechu O2 a kochat se výhledem na Londýn. :D ty už neví, co by pro ty lidi vymysleli.
No my jsme však horolezčit nechtěly a vydaly jsme se přímo ke vchodu F, kde už čekala docela fronta  na otevření brány. V 18:30 pak začli pouštět lidi. Při příchodu do samotné koncertní haly, jsem nebyla tak ohromena, jak bych čekala. Je to velká hala, ale né zas tak obrovská, jak bych čekala a prostor na stání je snad menší než v pražské aréně. No každopádně to je lepší, protože se tu nemačká pak tolik lidí.
Ještě před najitím si místa jsme si ale samozřejmě chtěly odložit zimní kabáty, ale nikde nebyl nápis Cloackroom, po zeptání se staffu jsme zjistily, že tu opravdu žádná šatna není! To si dělají srandu? To tam budem skákat v kabátech! No nic, možná to mají kvůli nějakým bezpečnostím opatřením, ale nevím teda jakým.
Před sedmou jsme si šli sednout blízko podia, tak sedm metrů od plotu, zas tak blízko jsme být nepotřebovaly protože v obou skupinách nemáme žádného vyloženě idola (i když Orlando Weeks je docela fešák :D) Ostatní to taky moc nehrotili, seděli na zemi a povídali si. Proto mám ráda koncerty v Británii, nikdo se nikam moc necpe.
Já se sestrou jsme si třeba krátily čekání tím, že jsme navzájem hádaly kapely.
Pak ale odbila osmá hodina a tudíž přesně včas na scénu nastoupili The Maccabees, skupina kterou jsme nemusela při prvním albu, ale to jejich poslední považuju snad za album roku. Orlando tentokrát neměl malou padací čepičku, (kterou teď tady v Londýně všichni nosí), ale měl učesané vlasy dozadu, jak to teď nosívá. Hrály 45 minut a zahráli vše podstatné, nejvíc jsem si užila asi hit Can you give it, kde se lidi nejvíc zapojovali. Pak miluju Pelican, Child nebo Feel  To Follow, ale přeci jen Maccabees jsou klidnější kapela, takže se na ně nedá tak skákat a podobně, ale i tak to byl příjemný koncert. I když jsem si myslela že to třeba na konci těhlech tří písní lidé víc rozjedou.



Pak se přestavovala stage a asi po půl hodině přišli konečně i chlapíci z Ohia!
Nejprve byly vidět jen jejich siluety jak přichází a až pak se objevili zpoza podia. Tenhle nápad se mi hrozně líbil a vůbec výtvarné řešení celého koncertu bylo výborné. Skvělé jednocuché projekce, třeba jen jedoucího auta nebo krajiny.. prostě videí, které se hodily k jejich songům. Nebo live záběry samotných Black Keys ale převedené do jen do černobílích linkek.
Black Keys zahráli 22 písní, asi tam bylo všechno co jsem chtěla. Lidi to rozeli víc než jsem čekala a skákali, dělali moshpity atd. Nejlepší live byly asi Dead And Gone, Gold On The Ceiling, Run Right Back, samozřejmě i Lonely Boy, ale to už byli lidi ke konci docela unavení.
Při Everlasting Light se dolů spustila velká disko koule a házela tisíce odlesků na celou aréna... krásná atmosféra!

Koncert Black Keys můžu zařadit mezi jedny z nejlepších koncertů, které jsem zažila i když jsem to vůbec nečekala. Nejsou ani moje nějaká nějaká zbožňovaná kapela. Vlastně mám od nich vyloženě ráda jen tak deset písní. Ale prostě úspěch koncertu minimálně z poloviny tvoří diváci a tady byli výborní. Nesnášim když já bych třeba skákala a křičela, ale lidi kolem mějen stojí a  ani se nehnou, tady se hýbali ostošest a bylo na nich vidět, že si to chtějí taky pořádně užít.
Teď doufám ještě víc, že Black Keys vyhrají všechny své nominace na Grammy.




 PLAYLIST MACCABEES:


BLACK KEYS:






JEDEME LANOVKOU! :D




O2 ARENA



















 SESTRA



MACCABEES





 ČERNÝ KLÍČE








VSTUP DO KONCERTNÍ HALY



 

 VIDEA


THE MACCABEES:







THE BLACK KEYS -LITTLE BLACK SUBMARINES








THE BLACK KEYS - EVERLASTING LIGHT

 






3 komentáře:

  1. Supr report! Zítra v 6 ráno má Pohoda ohlásot tři silná jména, tak věřím právě v The Black Keys ;)

    OdpovědětVymazat
  2. ježiš tam jsem já :D yes, nejlepší, ale lanovkou už nikdy!:D během úterka napíšu já report, tak sleduj.

    OdpovědětVymazat